10.03.2011

Toiminimen verotus — maksat veroa vain tilikauden voitosta

Perustin viime perjantaina vihdoin oman toiminimen! Venytin papereiden viemistä kaksi ja puoli kuukautta, mikä on aivan älyttömän pitkä aika niin pieneen tehtävään.

Maksoin etukäteen PRH:n käsittelymaksun (75e) ja täytin Y3-lomakkeen, jonka jälkeen marssin Maistraattiin ja annoin virkailijalle kyseiset paperit. Kokonaistyömäärä oli noin 2 tuntia, mutta käytin siihen tosiaan kuukausikaupalla aikaa, jonka aikana stressaannuin ja ärsyynnyin koko jutusta. Olisin käyttänyt perustayritys.fi -palvelua, mutta haluamani pankki ei ollut vielä mukana palvelussa. Note to myself: Vie tehtävät loppuun heti!

Veroviraston täti soitti eilen ja varmisti verotustietoja. Keskusteltuani hänen kanssaan huomasin, että pitänee opetella lisää, joten ei muuta kuin kursori googleen ja etsimään. Tässä yhteenvetoni

  • Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa
  • Toiminimeä verotetaan tilikauden tuloksen mukaan. Mitä enemmän voittoa, sitä enemmän veroa. Tilikauden voitto kasvattaa yrityksen omaa pääomaa.
  • Tilikauden tulos jaetaan yrittäjän ansio- ja pääomatuloksi ja näistä osuuksista maksetaan kunkin veroprosentin mukainen osuus veroa. Jakoperuste on toiminimen nettovarallisuus.
  • Yrittäjä voi nostaa toiminimeltään rahaa verovapaasti yksityisottoina. Nämä otot pienentävät yrityksen omaa pääomaa. Toisin sanoen näiden ottojen ei tulisi olla suurempia kuin mitä tmi on tehnyt voittoa vuosien varrella. Yksityisotot ovat mahdollisia, koska voitoista on jo maksettu vero.
  • Jos yrityksen oma pääoma menee negatiiviseksi, se vaikuttaa lainan korkojen verovähennysoikeuteen.

Toiminimen perustaminen ja verotus on hyvinkin yksinkertaisia.

Lähteet:

  1. Verohallinnon julkaisut: Uuden yrittäjän vero-opas
  2. Suomen Yrittäjät

 

[ 1 kommentti… lue kommentit tailisää uusi ]

Toiminimi verotus 08.08.2013 at 17:08

Vähän myöhään tulee nämä onnittelut, mutta kun tuossa aikaisemmin googletin jotain, niin huomasin, että olit vasta perustamassa toiminimeä. Kirjoituksesta ei saanut selville, että perustitko vai et.

Hyvä, että perustit ja tervetuloa kerhoon :) Kirjoitin itsekin juuri tuosta toiminimen verotuksesta ja siksi päädyin tänne huutelemaan.

Vastaa

Jätä kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: